Get Adobe Flash player
You are here: Zhineng Qigong  > Over voeding

Voeding en Qi

Zhineng Qigong is een op zich zelfstandig systeem dat ons brengt naar een gezond, bewust leven in harmonie. Waarschijnlijk zal je door de beoefening andere keuzes maken en je leefwijze veranderen. Daarbij veranderen mensen vaak hun voedselpatroon en raken zij geïnteresseerd in gezond eten. 

 

Daarom wil ik een paar woorden weiden aan het positieve effect van basische voeding en ontgiften of te wel “detoxen”.

 

Voeding die je lichaam ten goede komt geeft jezelf een boost aan energie en ondersteund je Zhineng Qigong beoefening en je algehele gezondheid en welbevinden. 

 Er is een reden om te eten: het zal ons voeden. Je weet dat je goed gegeten hebt, als je je na het eten goed voelt – geestelijk en lichamelijk. Jij wordt erdoor onmiddellijk en op lange termijn energiek van.

Een opgelegd rigide eetpatroon is vaak een fixatie en werkt averechts. Daarom is het principe: Alles mag en luister naar je lichaam wat het echt prettig vind. Observeer de reacties van je lichaam en geest en je zult er snel achter komen, wanneer je voedsel eet, dat je steunt.

 

Eten heeft ook sociale aspecten. Het genot in een gezellig rondje met vrienden mag niet te kort komen. Voedsel wordt in de laatste tijd een soort nieuwe religie. Daarbij is het heel simpel:

Gevarieerd en zo min mogelijk bewerkt. Vers, vers, vers. Jij doet meer voor jezelf met minder.

 

Geef elk voedsel dat je tot je neemt Qi en goede informatie: Het maakt me gezond en mooi.

Hun Yuan Ling Tong

 

Een natuurlijk voedingspatroon en een of twee keer per jaar een detoxweek geeft het lichaam de kans om schoon schip te maken, op te ruimen en in balans te blijven. En dat voelt heerlijk. De meeste klachten, waarmee we ons plagen gaan daarmee de deur uit. Veel mensen hebben er baat bij, om met een detoxweek te beginnen. Gemotiveerd door de effecten van een vastenweek is het makkelijker het leefpatroon aansluitend om te stellen. Een gereinigd lichaam heeft minder last van eetverslavingen, die net zo serieus te nemen zijn als drugsverslavingen.


Ben je ondervoed dan kan je beter met een basische diet beginnen, die je opbouwt en meer kracht geeft.

 

Als je wilt beginnen met een kuur, beveel ik de kuren van Powerdetox aan. Ik werk er al sinds jaren mee. www.powerdetox.nl


Samen met Thorsten Meininger van de Detox Academy Amsterdam geef ik workshops voor voeding en energie. www.detoxacademy.nl

 

Powerdetox levert  alle nodige materialen en informatie om je bij een kuur of de dagelijkse reiniging van binnen uit te ondersteunen. Jij kan deze dan zelfstandig thuis uitvoeren of laat je ondersteunen door een van de aangesloten coaches. Over mijn persoonlijke begeleiding lees je meer hier.

 

Net als Zhineng Qigong helpt een bewust eetpatroon je volle potentie te vervullen. Je zult leefpatronen die je tegenhouden onder ogen zien en het is dan jou kans om hiervoor nieuwe oplossingen te vinden en deze te transformeren.

  

Voor de mensen, die een snelle overzicht wensen, heb ik hier een paar tips samengesteld hoe je op een simpele manier je gezondheid kunt steunen met veranderingen in je dagelijks eetpatroon:

 
 • 1) Drink voldoende water! Het lichaam bestaat uit 70 – 80 % water. Dit water heeft veel gelijkenis met zeewater. Uitdroging laat je sneller oud worden. Verhoog je opname van puur water na 1,5 -2,5 liter per dag. Als je alleen dit doet, zul je merken dat je lichaam veranderd. Alles stroomt letterlijk beter door. 

 • 2) Drink niet tijdens de maaltijden! Drink in de tijd tussen de maaltijden.
 • Kauw het voedsel goed en grondig. 30 tot 40 keer –  of tot het vloeibaar is in je mond.  Vermeid voedsel, dat je niet hoeft te kauwen. Als je toch een shake of smoothie neemt, kauw hem dan in je mond om er speeksel in te brengen.

 • 3) Voor voedsel geldt: Je verser je beter. Eet 50 % van je voeding rauw, enzymactief en vers.

 • 4) Combineer niet meer dan 3-4 verschillende ingrediënten in een maaltijd. Eet proteïne (vlees, vis, melkproducten, tofu, …) apart van koolhydraten (granen, rijst, brood, pasta, aardappelen,..).
 •  
 • 5) Let erop, dat je voedsel basisch is.

 • 6) Neem geen gehard vetten tot je, verban margarine uit gehard vet uit je dieet en eet geen gefrituurd voedsel dat in gehard vetten is gebakken. 

 • 7) Neem geen zoetstoffen! Er is één gezond vervanger voor zoetstoffen: stevia. Te verkrijgen in natuurvoedingswinkels of op internet. 

 • 8) Ga altijd zitten als je eet en neem er de tijd voor. Eet nooit in haast en lopend. Daarmee geef je je organen meer werk om te verteren. Een simpele regel is ook:  “no worry, no hurry, no curry” gehoord van Anil, Unlimited Health Amsterdam 

 • 10) Eet niet als je ziek bent of emotioneel uit balans. Vasten is de beste remedie voor ziekte en ook emotionele disbalans. Alles behalve puur water is voedsel: ook koffie, thee, sappen en alcohol.

 

10 simpele tips die je een boost aan gezondheid kunnen brengen. Ga aan de slag. Kies de manieren die je wenst te veranderen. Nodig de mensen om je heen uit, om mee te doen of om je te steunen in je wens om te veranderen.

 

Steun in je omgeving is belangrijk. Het zijn simpele regels om te volgen. Kom je toch  je eigen valkuilen tegen en heb je daar geen oplossing voor, vraag dan steun in je omgeving of laat je door mijn coaching helpen naar een leven “lekker in je vel”. Elk hobbel die je tegen komt, is een buitenkans voor jou ontwikkeling. Begroet hem, omarm hem en werk ermee.

 

Want net zo als bij het beoefenen van Zhineng Qigong, zal je reinigingsreacties ondervinden.

Jou lichaam begeeft zich in richting van een nieuwe gezondere balans. Op weg naar de nieuwe balans neemt het lichaam en de geest afstand en afscheid van sommige stoffen en gedragspatronen. Dat gaat soms gepaard met ziekteverschijnselen, die stoffen uit het lichaam uitsluiten en emoties als angst, verdriet, woede etc. Het kan ook heel geleidelijk, harmonieus en met veel plezier gaan. Hoe het ook gebeurd, jij bent op de goede weg en waardeer je daarvoor.

 

Voor info over een coaching traject aangepast op jou behoeftes, doelen en wensen neem contact met mij op.