Get Adobe Flash player
You are here: Zhineng Qigong

Zhineng Qigong

Dr Pang Ming Zhineng QigongEenvoudige oefeningen voor hernieuwde kracht. Zhineng Qigong is een leefwijze en meditatieve bewegingsleer die in China door Dr. Pang Ming werd ontwikkeld. Duizenden mensen wereldwijd beoefenen Zhineng Qigong.

Zhineng Qigong laat jou de kracht en de rust van de eenwording van lichaam en geest ervaren. De eenvoudige oefeningen helpen blokkades te herkennen, los te laten en lichaam en geest weer met energie op te laden. Het brengt je in lijn met je aardse en kosmische energie.

Zhineng Qigong versterkt je intuïtie waardoor keuzes jouw meer en meer ten goede komen van jou eigen kracht.

Zhineng Qigong helpt mensen die hun prestaties willen verbeteren, ondersteunt bij het behalen van doelen en bevordert het genezen van lichamelijke klachten en ziekten.  

Kenmerken van Zhineng Qigong zijn eenvoud en kracht, zachtheid en effectiviteit.

Vooral bij dagelijkse beoefening zie je snel resultaat. 20 minuten per dag, die je leven veranderen.

 

Photo: Dr. Pang Ming (source: internet picture)

Dr_Pang_Ming_Zhineng_Qigong

Informatie Zhineng Qigong

Informatie Zhineng Qigong

 

Het kan nogal eens verwarrend zijn: Tai Chi, Qigong, Chineng Qigong, Zhineng Qigong. Hieronder worden die begrippen kort uitgelegd.  Aan Zhineng Qigong wordt meer aandacht besteed want daar gaat het hierom.

Maar eerst even wat ze gemeen hebben: het versterken van de levensenergie. Of die nou als Chi, Qi, of Ki wordt geschreven.

 

Tai Chi ( wordt ook al weer op verschillende manieren geschreven: taiji, taijiquan): oude Chinese bewegingskunst om harmonie en evenwicht te krijgen. Het is een gevechtskunst met meditatieve en ontspannende elementen, die vaak in groepen wordt beoefend. Het bestaat uit een verzameling van ‘voorgeschreven’ vloeiende bewegingen waarvan het tempo wordt bepaald door iemand voor de groep.

 


Qigong (spreek uit als: tsjie ghong) is een begrip dat vooral gebruikt wordt om oefeningen aan te duiden die je helpen om je levensenergie te onderhouden en te versterken. In het algemeen is het doel het bevorderen van de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Qigong wordt beschouwd als een totale meditatieve bewegingskunst. Uit oude teksten is gebleken dat de gebruikte bewegingen heel oud zijn, waarschijnlijk al 5000 jaar. Wanneer men hiervoor  de term ‘Qigong’ is gaan gebruiken, is niet bekend. In feite is het een verzamelnaam voor allerlei methoden waarbij de Qi (=levensenergie) ge- of beoefend wordt (gong). Ook acupunctuur is hier in feite een voorbeeld van. Aan de basis liggen het taoïsme, het boeddhisme en de traditionele Chinese geneeskunde. Gesproken wordt over een oerenergie waaruit alles ontstaan is en ontstaat. Deze energie is de bron waaruit de energie voor het dagelijkse leven ontstaat.

Chi Neng Qigong

Deze term wordt gebruikt door het Nederlandse  Chi Neng Insituut. In China wordt Zhineng Qigong gebruikt, althans, dit is de weergave die het dichtst bij de Chinese staat. Het is dus een andere schrijfwijze van Zhineng Qigong.

 

Zhineng Qigong

Zhineng Qigong is een vorm  van Qigong, waarbij het begrip Zhineng de resultaten van Qigong aangeeft. ’Zhi’ betekent ‘wijsheid en intelligentie’ en heeft betrekking op de menselijke cortex, waar indrukken van buiten verwerkt worden. ’Neng’ staat voor ’vaardigheid . Hiermee worden fysieke en mentale vaardigheden bedoeld. Door de beoefening van Zhineng Qigong worden we versterkt in onze intelligentie en wijsheid, in onze fysieke en mentale kracht. Deze vorm is heel gemakkelijk te leren en geeft bovendien zeer goede resultaten. Door de kalme bewegingen worden energiebanen geopend en kunnen blokkades oplossen. Het verhoogt de levensenergie, verlaagt stress en verbetert de emotionele balans waardoor je je meer in je kracht voelt staan. De bewegingen maken je lichaam sterk en soepel. Ook je geest wordt helderder, je ervaart meer ontspanning en door het verlagen van stress versterk je je immuunsysteem. Zhineng Qigong bestaat naast een theoretische basis grotendeels uit praktische oefeningen.

 

De Chinese overheid heeft Zhineng Qigong als de meest effectieve van de elf erkende (medische) Qigong vormen aangewezen. Aan de hand van jarenlang onderzoek naar de effecten van Qigong heeft Dr. Pang Ming ongeveer 30 jaar geleden Zhineng Qigong ontwikkeld. De methode is gebaseerd op 5000 jaar ervaring op het gebied van Qigong in combinatie met moderne medische inzichten. De oefeningen zijn ontworpen om de mens op een natuurlijke makkelijke manier in balans te brengen, terug naar de oorspronkelijke natuurlijke staat in harmonie met de natuur en de maatschappij . Dr. Pang Ming is opgeleid in zowel de Chinese traditionele als in de westerse geneeskunde. Hij is Qigong grootmeester en is zelf opgeleid door 19 verschillende grootmeesters. Hij heeft het Huaxia Zhineng Center in China opgericht waar meerdere duizend mensen elke maand Qigong beoefenden.

Het was een medicijnloos ziekenhuis waar Zhineng Qigong oefeningen de enige therapie vormde. Patiënten werden studenten genoemd en artsen waren leraren. Later ontstond er ook een centrum voor wetenschappelijk onderzoek. Dit om het mysterie van Zhineng Qigong aan te tonen door gedegen wetenschappelijk onderzoek. Helaas moest het Center begin deze eeuw sluiten door een verbod van de Chinese overheid op gelegenheden waar meer dan 50 mensen Qigong beoefenden.